1 në 8 gra rrezikon të preket nga kanceri i gjirit/ Diagnostifikimin në kohë rrit shanset për shërim

Raportet mjekësore cilësojnë se 1 në 8 gra rrezikon të preket nga kanceri i gjirit gjatë jetës së saj. Por me diagnostifikimin në kohë dhe përkujdesjen e duhur, shanset për shërim janë të larta.

Rastet më të shpeshta të kancerit te femrat

Kanceri i gjirit është forma më e shpeshtë e kancerit te femrat, rreth 30% të rasteve të reja dhe në të njëjtën kohë lloji që shkakton më shumë vdekje përsa i përket kancerit, 18% të tyre. Nëse kanceri i gjirit zbulohet në një fazë të hershme, rreth 85% mund të trajtohen me sukses.

Karcinomat e gjirit zhvillohen në indin e gjirit

Karcinomat e gjirit zhvillohen kur ka një ndryshim malinj në indin e gjirit, zakonisht në zonën e gjendrave të qumështit. Në varësi të shfaqjes së tyre, dallohen lloje të ndryshme të tumoreve. Nëse kanceri i gjirit mbetet i patrajtuar, ekziston mundësia që qelizat e kancerit të vijojnë përhapjen e shpejtë. Kjo ndodh kryesisht nëpërmjet nyjeve limfatike të sqetullave apo qarkullimit të gjakut, nga ku mund të formohen metastaza në të gjithë trupin.

Minimizimi i riskut personal për kancerin e gjirit

Faktorët më të mëdhenj të rrezikut për kancerin e gjirit përfshijnë moshën, një predispozion gjenetik dhe gjininë, megjithëse kanceri i gjirit mund të ndodhë edhe te burrat. Përpara se gratë të vendosin për terapinë e zëvendësimit hormonal, ato duhet të diskutojnë me kujdes me mjekun që i trajton, mbi preparatet e përdorura, kohën e trajtimit dhe dozën, gjithashtu edhe në lidhje me faktorët e rrezikut ekzistues.

Stili i jetës, aktiviteti fizik dhe dieta e shëndetshme

Stili i jetesës së shëndetshme mund të ketë gjithmonë një ndikim pozitiv në rrezikun individual  të kancerit të gjirit, si dhe për shumë sëmundje të tjera. Ekspertët rekomandojnë ushqime të shëndetshme, shmangien e peshës së tepërt, ndalimin e duhanit dhe alkoolit, një dietë e balancuar me shumë perime, drithëra dhe peshk, sa më pak mish, yndyrëra shtazore dhe sheqer.

“Asnjë grua nuk ka asnjë rrezik nga kanceri i gjirit”

Fatmirësisht, megjithatë, nuk ka stil jetese që mund të parandalojë kancerin në çdo rast“, thekson Prof. Dr. Paul Sevelda, një specialist në gjinekologji me specializim në kancerin e gjirit dhe onkologjinë gjinekologjike, si dhe president i Ndihmës Austriake për Kancerin.

“Nuk ka asnjë grua që nuk është në rrezik nga kanceri i gjirit. Prandaj ne rekomandojmë që çdo person në moshën 40 vjeç të bëjë skanimin rregullisht.”

Zbuloni gjithmonë çdo anormalitet te mjeku

Kanceri i gjirit te gratë nën moshën 40 vjeç, pa rritje të rrezikut është relativisht i rrallë. Megjithatë, nëse një grua vëren ndryshime në gjoksin e saj, për shembull, gjatë dushit, si një rrudhë në gjoks ose në zonën e veshkës, sekrecion gjaku nga gjiri ose një gji të kthyer prapa në njërën anë, ajo duhet të shkojë te një mjek. Ky i fundit do ta drejtojë atë për një vlerësim të mëtejshëm me ultrazë dhe mamografik. Çdo anormalitet, si ndryshimet në formën ose madhësinë e gjoksit ose në lëkurën, duhet gjithmonë të kontrollohen menjëherë nga një specialist.

Palpacioni i gjirit në shtëpi ose në zyrën e mjekut mund të rrisë në përgjithësi ndërgjegjen e shëndetit të gjirit. Megjithatë, ai nuk zëvendëson mamografinë, e cila është metoda e vetme shkencërisht e provuar për zbulimin e hershëm.

Rekomandohet mamografia nga mosha 40 vjeç e në vazhdim

Edhe pa simptoma, gratë duhet të bëjnë mamografi. Ky rekomandohet për gratë në moshën 45-74 vjeç. Është e rëndësishme të kryhet mamografia rregullisht për të zbuluar ndryshimet në kohë.

Kështu funksionon mamografia

Gjatë mamografisë, indi i gjirit ekzaminohet përmes një procedurë me rentgjen nga radiologët e certifikuar në praktikë. Me këtë ekzaminim, mund të zbulohen edhe rrudhat e vogla.

Nëse zbulohet një anormalitet, nuk është domosdoshmërisht një tumor i rrezikshëm. Sipas frueh-erkennen.at, ndryshimet zbulohen në vetëm rreth 30 nga 1,000 gra, dhe vetëm rreth gjashtë marrin një diagnozë kanceri i gjirit pas vlerësimeve të mëtejshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *