Për cilat rreziqe globale duhet të shqetësohemi gjatë 2024-ës dhe në vazhdim?

Raporti i Rreziqeve Globale për vitin 2024 nga Forumi Ekonomik Botëror 2024 dhe i hartuar në partneritet me “Zurich Insurance Group” dhe “Marsh McLennan” paralajmëron për një peizazh global rreziqesh që i le shtetet dhe individëtmë  të prekshëm.

Rreziqet globale si klima, teknologjia apo ndryshimet demografike janë disa prej gjetjeve të Raportit, i cili kërkon qasje të reja për trajtimin e rreziqeve.

Dy të tretat e ekspertëve globalë parashikojnë që një rend shumëpolar ose i fragmentuar të marrë formë gjatë dekadës së ardhshme, në të cilin fuqitë e mesme dhe të mëdha kundërshtojnë dhe vendosin – por edhe zbatojnë rregulla dhe norma të reja.

Raporti bazohet në pikëpamjet e mbi 1400 ekspertëve, politikëbërësve dhe liderëve të industries së sigurimeve të anketuar në shtator 2023. Rezultatet nxjerrin në pah një perspektivë kryesisht negative për botën në afatshkurtër dhe që pritet të përkeqësohet në afatgjatë.

30% e ekspertëve globalë presin një nivel të lartë katastrofash në dy vitet e ardhshme, ndërsa 2/3 e presin në 10 vitet e ardhshme.

Një rend global i paqëndrueshëm, i karakterizuar nga narrativa polarizuese dhe pasiguri, ndikimet përkeqësuese të motit ekstrem dhe pasigurisë ekonomike, po shkaktojnë rreziqe të përshpejtuara”, thotë Saadia Zahidi, Drejtoreshë Menaxhuese e Forumit Ekonomik Botëror.

“Udhëheqësit botërorë duhet të bashkohen për të adresuar krizat afatshkurtra, si dhe për të hedhur bazat për një të ardhme më elastike, të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse.”

Rritja e dezinformatave dhe konflikteve

Shqetësimet për një krizë sa i përket kostove të jetesës dhe rreziqet e ndërthurura me dezinformimin, nxitur edhe nga Inteligjenca Artificiale dhe polarizimi i shoqërisë dominojnë perspektivën e rreziqeve për vitin 2024.

Keqinformimi dhe trazirat shoqërore do të jenë në qendër të vëmendjes teksa disa prej ekonomive më të mëdha botërore do ti nënshtrohen zgjedhjeve në dy vitet e ardhshme.

Konfliktet e armatosura janë një nga pesë shqetësimet kryesore gjatë dy viteve të ardhshme. Me disa prej tyre në zhvillim e sipër.

Pasiguria ekonomike dhe zhvillimi në rënie

Vitet e ardhshme do të shënohen nga pasiguria ekonomike e vazhdueshme dhe ndasitë teknologjike në rritje.

Në afatgjatë mund të krijohen barriera për lëvizshmërinë ekonomike, duke mbyllur segmente të mëdha të popullsisë nga mundësitë ekonomike. Vendet e prirura nga konflikti ose të cenueshme nga klima mund të izolohen gjithnjë e më shumë nga investimet, teknologjitë dhe krijimi i vendeve të punës. Në mungesë të rrugëve për jetesë të sigurt dhe të sigurt, individët mund të jenë më të prirur ndaj krimit, militarizimit ose radikalizimit.

“Bota po kalon transformime të rëndësishme strukturore me Inteligjencën Artificiale, ndryshimet klimatike, ndryshimet gjeopolitike dhe tranzicionet demografike. 91% e ekspertëve të riskut të anketuar shprehin pesimizëm gjatë horizontit 10-vjeçar. Rreziqet e njohura po intensifikohen dhe rreziqe të reja po shfaqen.

Veprimet kolektive dhe të koordinuara ndërkufitare luajnë rolin e tyre, por strategjitë e lokalizuara janë kritike për reduktimin e ndikimit të rreziqeve globale. Veprimet individuale të qytetarëve, vendeve dhe kompanive mund të ulin rrezikun global duke kontribuar në një botë më më të sigurt”, thotë John Scott, Shefi i Riskut të Qëndrueshmërisë në “Zurich Insurance Group”.

RAPORTI I PLOTË

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *