I nxehti ekstrem, zjarret dhe përmbytjet kërcënojnë ekonominë e Evropës

Analiza nga CNN

Rritja e rreziqeve klimatike, të ilustruara nga nxehtësia ekstreme, zjarret dhe përmbytjet që shkatërruan pjesë të Evropës këtë verë, mund të dëmtojnë ekonominë e rajonit që këtë vit, paralajmëroi Komisioni Evropian.

 

Në parashikimin e tij të fundit ekonomik, krahu ekzekutiv i Bashkimit Evropian uli parashikimet e tij për rritjen në rajon në 2023 dhe 2024. Por edhe kjo perspektivë më e zymtë mund të rezultojë shumë optimiste.

 

“Materializimi i këtyre rreziqeve [klimatike] sjell kosto të rënda për ekonominë e BE-së, për sa i përket humbjeve në kapitalin natyror dhe përkeqësimit të aktivitetit ekonomik, përfshirë turizmin”, shprehet komisioni.

Tani ajo pret që produkti i brendshëm bruto i BE-së të rritet me 0.8% këtë vit, nga një rritje prej 1% e parashikuar në pranverë. Rritja e vitit të ardhshëm është rishikuar në 1.4% nga 1.7%.

Komisioni fajësoi kërkesën e dobët të brendshme, të dobësuar nga inflacioni i lartë, si dhe rritja e normave të interesit për uljet. Por ai shtoi se kishte “pasiguri të frikshme” mbi parashikimin e tij të fundit, me motin ekstrem midis rreziqeve “të këqija”.

Nuk ka pushime romake?

Turizmi mund të përbëjë sa një e pesta e PBB-së vjetore në disa vende të rajonit. Evropianët tashmë kanë filluar të rimendojnë se ku do të pushojnë në të ardhmen pas temperaturave përvëluese të këtij viti në Evropën Jugore dhe verës më të nxehtë të regjistruar ndonjëherë në kontinent në vitin 2022.

Komisioni Evropian i Udhëtimit, një shoqatë e organizatave turistike, tha në korrik se numri i turistëve evropianë që planifikojnë të udhëtojnë në destinacionet e Mesdheut gjatë verës dhe vjeshtës këtë vit kishte rënë 10% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022. Ndërkohë, Republika Çeke , Bullgaria, Irlanda dhe Danimarka, ku moti është më i butë, kishin parë një “rritje të popullaritetit”, vuri në dukje ETC.

Udhëtarët nga jashtë BE-së gjithashtu mund të humbasin shijen e tyre për pushimet në Itali dhe Greqi, të cilat të dyja kanë qenë duke luftuar me zjarret.

Një zëdhënës në ForwardKeys, një kompani e të dhënave udhëtimi, i tha CNN në korrik se “ka pasur një ndryshim në preferencë drejt destinacioneve më të freskëta dhe më veriore” midis udhëtarëve në Mbretërinë e Bashkuar si rezultat i valëve të të nxehtit në Evropën kontinentale atë muaj.

Ngrohja globale mund të dëmtojë turizmin në një mënyrë tjetër: duke përshpejtuar erozionin e plazheve dhe duke përforcuar zjarret që çajnë pyjet – të dyja pjesë e “kryeqytetit natyror” të Evropës, tha për CNN David Owen, kryeekonomist në Saltmarsh Economics.

Në një studim të botuar tetorin e kaluar, Banka e Italisë paralajmëroi se rritja e temperaturave rrezikonte frenimin e rritjes në ekonominë e tretë më të madhe të BE-së, me turizmin dhe bujqësinë më të ekspozuara.

 

Temperaturat e larta kanë qenë tashmë një lajm i keq për pemët e ullirit, për të dytin vit radhazi, me ekspertët e industrisë që paralajmërojnë për rritje të çmimeve dhe mungesa të mundshme të vajit të ullirit. Në Spanjë, prodhuesi më i madh në botë i vajit të ullirit, prodhimi tashmë ka rënë.

Shtrirja e plotë e dëmit nga nxehtësia e këtij viti nuk do të dihet vetëm pas kohës së korrjes në tetor dhe nëntor, por prodhimi evropian i vajit të ullirit mund të ulet me 700,000 tonë metrikë – një rënie prej më shumë se 30% – krahasuar me pesë vjetët e tij. mesatare, sipas Kyle Holland në grupin e kërkimit të tregut Mintec.

Ndërtimi dhe prodhimi janë ndër sektorët e tjerë ekonomikë të cenueshëm ndaj nxehtësisë ekstreme, tha Owen në Saltmarsh Economics.

“Nëse ju duhet të mësoni të jetoni me temperatura që tejkalojnë 40 gradë [Celsius] për disa ditë në një kohë në pjesë të Evropës Jugore, ne nuk funksionojmë shumë mirë në ato lloje temperaturash, kështu që do të ndikojë më shumë në ekonomi. në përgjithësi”, shtoi ai.

Ngjashëm me Komisionin Evropian, të dielën Fondi Monetar Ndërkombëtar vuri në dukje “rreziqet e mëdha për mirëqenien ekonomike” nga ndryshimet klimatike.

“Anëtarët e G20 duhet të udhëheqin me shembull në përmbushjen e premtimeve prej 100 miliardë dollarësh në vit për financimin e klimës,” tha drejtoresha menaxhuese e FMN-së Kristalina Georgieva në samitin e Grupit 20 në Indi.

“Vendet gjithashtu duhet të mobilizojnë burimet e brendshme për të financuar dhe menaxhuar tranzicionin e gjelbër përmes reformave tatimore, shpenzimeve publike efektive dhe efikase, institucioneve të forta fiskale dhe tregjeve të thella të borxhit lokal.”

 

 • Pse është i rëndësishëm sigurimi i pronës nga zjarri?Sigurimi nga zjarri është ndoshta një nga sigurimet që i shërben gamës më të gjerë të shërbimeve të sigurimit.

  Sigurimi nga zjarri është një shërbim sigurimi që mund të preferohet për shtëpinë, vendin e punës, magazinë, zona të brendshme dhe të jashtme ose çdo vend që mund të mendoni.

  Shtëpia juaj ose Prona juaj është një nga investimet më të rëndësishme, dhe sigurimi i saj nga zjarri, ju mbron nga një shkatërrim financiar.
  Nëse ju keni një kredi, juve do t’ju kërkohet automatikisht që të blini sigurimin e shtëpisë, por është një ide e mirë që ta keni atë edhe nëse nuk keni një kredi të tillë. Nëse ju nuk keni mundësi që të mbuloni kostot e rindërimit të shtëpisë tuaj dhe zëvendësimin e humbjes së tyre nga vet xhepi juaj, sigurimi i shtëpisë është një domosdoshmëri.

  Mbulimet:

  Ky sigurim mbulon të siguruarin nga humbjet ose dëmtimet e zjarrit nga një numër burimesh.

  Energjia elektrike: të tilla si instalimet elektrike të gabuara apo mbinxehja e kabllove të përçimit të elektricitetit);

  Shpërthimet e gazit (lirimi i gominave të tubacioneve si pasojë e mbingrohjes dhe rrjedhja e tyre);

  Zjarri i shkaktuar nga rrufeja që bie direkt mbi objekt, zjarri si pasojë e rënies së mjeteve fluturuese mbi pronë apo ngarkesave të rëna nga ky mjet;

  Zjarri i ardhur nga fqinji.

  Kompania e sigurimit mbulon kostot e riparimit dhe kthimit të objektit apo aseteve në gjendjen para dëmit.
  Çdo strukturë që ka një çertifikatë pronësie mund të mbulohet në sigurim.

 • Këtij sigurimi mund ti shtohen edhe mbulim nga rreziqe shtesë si:Tërmeti;
  Breshëri;
  Përmbytja;
  Stuhia; etj.

 

Teksa rreziqet rriten ditë pas dite, Sigurimi i Pronës e çdo gjëje tjetër me vlerë që posedoni është më jetik se kurrë…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *