Promovimi i paqes së mendjes: shëndeti mendor dhe roli i siguruesve

Në nivel global, problemet e shëndetit mendor prekin afro një miliard njerëz.

Këto sëmundje u rritën shumë gjatë pandemisë për shkak të kufizimeve sociale, izolimit dhe rritjes së pasigurisë financiare.

Kriza e kostos së jetesës, efektet e ndryshimeve klimatike dhe faktorë të tjerë destabilizues po e përkeqësojnë shëndetin mendor si dhe ndikimin që ajo ka në shoqëri dhe ekonomi.

Shëndeti i dobët mendor mund të çojë në humbje të pagave, boshllëqe në punësim dhe rritje të rrezikut të vdekshmërisë.

Për siguruesit e Jetës dhe Shëndetit, të cilët marrin goditje financiare të lidhura përmes sigurimit të aftësisë së kufizuar dhe mbrojtjes së të ardhurave, çka ka sjellë në pagesën e afërsisht 15 miliardë dollarëve dëme çdo vit.

Një raport i ri i Shoqatës së Gjenevës eksploron se si siguruesit po rrisin kontributet e tyre në adresimin e krizës së shëndetit mendor.

Raporti ilustron përmasat e problemeve të shëndetit mendor; shqyrton se si sigurimi i jetës dhe shëndetit po trajton aktualisht shëndetin mendor dhe rekomandon se si mund të ndërtohen inovacione premtuese për të përmirësuar sigurimin dhe gjendjen e njerëzve që jetojnë me shëndet të dobët mendor.

Raporti zbulon për siguruesit e jetës dhe shëndetit ka një potencial të konsiderueshëm për të zgjeruar mbrojtjen e rrezikut dhe për të përmbushur nevojat e shoqërisë.

Siguruesit iu përgjigjën me lehtësi rritjes së sëmundjeve mendore të katalizuara nga pandemia COVID-19. Ne e shohim këtë jo vetëm në rritjen e numrit të siguruesve që ofrojnë mbulim të shëndetit mendor, por në inovacionet e shërbimit dhe parandalimit të tilla si telemjekësia dhe aplikacionet e gjurmimit të shëndetit mendor. Siguruesit janë të përkushtuar të luajnë një rol edhe më të madh. Megjithatë, faktorë si stigma sociale, moszbulimi i sëmundjes dhe mjedisi i politikave e bëjnë të vështirë për ta që të kenë një pamje të plotë mbi rrezikun e shëndetit mendor dhe të ndërmarrin veprimet e nevojshme. Kjo është një thirrje zgjimi për ne, si shoqëri, për të pranuar dhe zotëruar krizën e shëndetit mendor, në mënyrë që ata që vuajnë të marrin ndihmën që u nevojitet”, thotë Jad Ariss, Drejtor Menaxhues i Shoqatës së Gjenevës.

Ndërkohë Adrita Bhattacharya-Craven, Drejtoreshë e Shëndetit dhe Plakjes në Shoqatën e Gjenevës dhe autori kryesor i raportit, shprehet:

“Përhapja e sëmundjeve mendore është tronditëse dhe numri i vërtetë i rasteve ka të ngjarë shumë më i lartë nga sa vlerësojmë. Është dëshpëruese që popullatat e reja, në moshë pune dhe pakicat etnike po përjetojnë probleme të shëndetit mendor në shkallë më të lartë. Çuditërisht, ankthi dhe depresioni janë llojet më të zakonshme të problemeve të shëndetit mendor. Raporti ynë parashtron faktet për siguruesit në mënyrë që ata të jenë të pajisur për të përafruar më mirë strategjitë e tyre të shëndetit mendor me realitetet. Ekziston një mundësi e madhe që industria e sigurimeve të ketë më shumë ndikim duke shfrytëzuar atë që ata tashmë ofrojnë”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *