550 mijë dollarë humbje në ditë, rreth 5 mijë shqiptarë të prekur/ Si natyra godet ekonominë

Mbi 198 milionë dollarë në vit, 16.5 milionë në muaj apo rreth 550 mijë dollarë në ditë. Kaq para humbet Shqipëria nga ndryshimet klimatike sipas llogarive të Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Kryesisht në formë zjarresh, përmbytjesh e tërmetesh, gati 5 mijës shqiptarë dëmtohen ekonomikisht nga fatkeqësitë natyre çdo vit.

“Raporti i fundit i Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim, por edhe studime të Bankës së Shqipërisë tregojnë se 1 në 200 shqiptarë rrezikohet nga ndryshimet klimatike”, thotë studiuesja Asetila Kostinger.

Gjatë një konferencë ndërkombëtare për klimën dhe mjedisin, profesorë shqiptarë e të huaj theksuan nevojën e masave nga të gjitha shtetet për të përballuar ngjarjet ekstreme të motit pa rrezikuar jetën e banorëve të tyre. Po sa i përgatitur është vendi në drejtim të parandalimit të ndryshimeve klimatike?

“Në Shqipëri flitet pak për ndryshimet klimatike. Mungon kultura në këtë drejtim. Fenomeni është më serioz nga sa mendohet”, thotë Kostinger.

PSE ËSHTË I NEVOJSHËM SIGURIMI NGA FATKEQËSITË NATYRORE

Sipas Indeksit të Riskut Botëror, Shqipëria del si vendi me riskun më të lartë nga katastrofat natyrore në mbarë Europën.

Fatkeqësitë natyrore mund të ndodhin në çdo kohë, duke shkaktuar dëme të mëdha në sendet tuaja pikërisht atëherë kur nuk e prisni.

Ashtu si prona jonë, edhe automjetet tona mund të dëmtohen rëndë, madje edhe mund të shkatërrohen fare, në fatkeqësi natyrore. Prandaj, këshillohet të ndërmerrni hapa paraprakisht për sigurimin e banesës dhe makinës suaj, në mënyrë që të mos keni nevojë të paguani për dëmet nga xhepi.

Mbrojtja financiare: Fatkeqësitë natyrore mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në pronën, sendet dhe asetet tuaja. Mbulimi i sigurimit mund të ndihmojë në zbutjen e ndikimit financiar duke siguruar fonde për riparimin ose zëvendësimin e sendeve të dëmtuara ose të shkatërruara. Kjo mund t’ju ndihmojë të rikuperoni më shpejt dhe të zvogëloni barrën mbi financat tuaja.

Rindërtimi dhe rikuperimi: Fatkeqësitë natyrore shpesh mund të çojnë në dëmtime të mëdha në shtëpi, biznese dhe infrastrukturë. Sigurimi mund të ndihmojë në mbulimin e kostove të rindërtimit dhe riparimeve, duke ju lejuar të rivendosni pronën tuaj dhe të ktheheni në jetën normale më shpejt. Pa sigurim, barra financiare e rindërtimit mund të jetë dërrmuese.

Qetësia e mendjes: Duke ditur se keni mbulim sigurimi për fatkeqësitë natyrore, ky fakt ju ofron paqe mendore. Gjithashtu ofron siguri se nëse ju goditeni nga një fatkeqësi, ju do të keni mbështetjen e nevojshme për të rikuperuar dhe rindërtuar. Kjo mund të lehtësojë stresin dhe ankthin e lidhur me humbjet dhe pasiguritë e mundshme.

Mbulimi gjithëpërfshirës: Sigurimi i fatkeqësive natyrore shpesh përfshin mbulimin për një gamë të gjerë rreziqesh, duke përfshirë uraganet, tërmetet, përmbytjet, zjarret dhe më shumë. Duke pasur një politikë gjithëpërfshirëse, ju mund të mbroni veten kundër llojeve të shumta të fatkeqësive, duke siguruar që jeni të përgatitur për skenarë të ndryshëm.

Qëndrueshmëria e komunitetit: Mbulimi i gjerë i sigurimit kundër fatkeqësive natyrore mund të kontribuojë në qëndrueshmërinë e komunitetit. Kur individët dhe bizneset kanë mbulim adekuat, ata janë më të pajisur për të rikuperuar dhe rindërtuar pas një fatkeqësie. Kjo mund të ndihmojë komunitetet të kthehen më shpejt dhe të minimizojnë ndikimin afatgjatë të fatkeqësive natyrore.

Është e rëndësishme të rishikoni me kujdes politikat e sigurimit, të kuptoni kufijtë e mbulimit, zbritjet dhe përjashtimet specifike për fatkeqësitë natyrore dhe të zgjidhni një politikë që i përshtatet nevojave tuaja dhe profilit të rrezikut.

Kompanitë e Sigurimeve në Shqipëri ofrojnë gjithçka ju nevojitet duke mundësuar mbulimin e duhur për rreziqet e mundshme të fatkeqësive natyrore në zonat tuaja.

SIGUROHUNI DHE KTHEJINI DIELLIN JETËS SUAJ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *